Norveškoj su potrebni inženjeri, nastavnici, prije svega nastavnici prirodnih znanosti, liječnici i medicinske sestre, vozači autobusa, kuhari i konobari. EURES je objavio izvještaj u kojem se navodi da se radnicima spomenutih zanimanja u Norveškoj nudi prosječna mjesečna plaća od 4.500 eura, prenosi B92

Prema izvještaju EURES-a, Norveškoj nedostaju posebno stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod. Traženi su i odgajatelji za rad s predškolskom djecom, psiholozi i taksisti, prenosi B92

Radnici zaključuju pisani ugovor koji podrazumijeva tri do šest mjeseci probnog rada prije potpisivanja dugotrajnog ugovora. Plaća se isplaćuje mjesečno, a zaposleni rade 37,5 tjedno, odnosno 7,5 sati svakog radnog dana, a maksimalno 40 sati tjedno. Zaposleni u prosjeku imaju 25 dana plaćenog godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana.

Kompanije u Norveškoj koje trenutno traže inženjere i stručnjake različitih profila su, između ostalog, “Aker” “Solutions”, “FMC Technologies”, “Statoil”, “National Oilwell Varco”, “Kvaerner”, “Kongsberg Gruppen”, “Aibel”, “Roxar” i “Fabricom”.

U izveštaju EURES-a se podvlači da je za boravak u Norveškoj potrebna prijava za dozvolu za boravak u periodu od tri meseca u lokalnoj policijskoj stanici u toj zemlji ili nakon što strani državljanin pronađe adekvatno zaposlenje. Stranac može ostati u Norveškoj šest meseci dok traži zaposlenje.

Istraživanja pokazuju da su uslovi rada u Norveškoj među najboljima i najhumanijima u svetu. Radnici zaključuju pisani ugovor, koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja dugotrajnog ugovora.

Plata se isplaćuje mesečno, a zaposleni rade 37,5 sati nedeljno, odnosno 7,5 sati svakog radnog dana, a maksimalno 40 sati nedeljno.

Zaposleni u proseku proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a svi oni iznad 30 godina starosti imaju 30 dana godišnjeg odmora, koji je uredno plaćen.

By alen

17 thoughts on “Norveška traži radnike, plaća 4.500 eura!”
  1. PROČITAO SAM VAŠ OGLAS I VEOMA SAM ZAINTERESOVAN ZA POSAO. PROFESIONALNI SAM VOZAČ SVIH KATEGORIJA. MOGU VOZITI AUTOBUS ILI TAKSIRATI. BRAVAR SAM I VARIOC. RADIO BI BILO ŠTA. POZDRAV!

    1. Zovem se Edin Ćosović vozač C kategorije,kontrolor u proizvodnji gotovih proizvoda od plastike i legure od zamka, vozač viljuškara preko 10 god,Privatno se bavim molerajem preko 15 godina

  2. Pozdrav zovem se Milan iz Srbije Sam.Zelim da objavim da imam polozeno za B,C,E kategorije vozila.Isto Iman polozeno za Co2 zavarivaca.Zena mi je kuv arica I poslasticarka.U slucaju da je potrebno of ovid zanimanja become,obratite se na nas e.mail.Srdacan pozdrav.

  3. Dobar dan pročitao sam oglas i jako me zanima posao kuhara ili pica majstora pa me interesuje jel može sa makedonskim pasošom raditi tamo jer trenutno radim i Slovačku kao pica majstor hvala unapred

  4. Zainteresovan sam za posao u Norveskoj,ja sam nastavnik Fizike i Hemije,a vozac sam B kategorije,a mogu radiri i ostale pomocnicke poslove

  5. Zainteresovan sam za posao bravara u Austriji imam 30 godina iskustva, što se tiče svega ostalog pišite mi na mail adresu, srdačan pozdrav.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *