U ovo vrijeme prošle godine kineskim gradom Wuhanom krenule su kružiti glasine o novoj neobičnoj gripi, odnosno novome virusu koji se eskalirao u pandemiju i paralizirao svijet

Od sredine studenoga prošle godine, građani Wuhana raspravljali su tjednima o kašlju i prehladi te otežanom disanju. Početkom prosinca identificirana je “upala pluća nepoznatog podrijetla”, a pacijenti su odlazili u bolnice na liječenje. Godinu dana od početka suživota s ovim virusom najvažnija pitanja ostaju neodgovorena: Odakle je došao virus? Tko je bio prva žrtva?

Lov na nultoga pacijenta

“To su misteriji koji se možda nikada neće riješiti”, kaže profesor Edward Holmes za ABC News, koji je vodeći virolog sa Sveučilišta u Sydneyu, a među prvima na svijetu je mapirao genom SARS-CoV-2. Holmes objašnjava kako bi potraga za podrijetlom virusa mogla ovisiti o ulasku u špilju i potrazi za točno tim šišmišem, ali to nije jednostavno. No, podrijetlo koronavirusa i njegova prva ljudska žrtva i dalje, prema Holmesu, ostaju “hipotetička konstrukcija”. Nadalje, objašnjava kako u filmovima dobro zvuči vratiti se i pronaći osobu koja je prvi put bila izložena šišmišu, ali šansa da se to ustanovi gotovo je jednaka nuli. Naravno, to ljude nije zaustavilo u pokušajima.

Jedno izvješće objašnjava kako je 55-godišnji stanovnik kineske provincije Hubei prvi zaražen koronavirusom 17. studenoga prošle godine. No, informacije nisu potkrijepljene.

Također se sumnja da se virus mogao razviti i ranije. Dana 18. rujna prošle godine carinska služba zračne luke Tianhe u Wuhanu zaprimila je izvješće kako je dolaznom putniku loše, da ima respiratorne smetnje i nestabilne vitalne znakove. Druga izvješća upućuju na španjolske uzorke kanalizacije u ožujku 2019. u kojoj su pronađeni fragmenti Covida-19.

Možemo zaključiti kada se virus pojavio kod ljudi

Medicina i epidemiologija razotkrili su osnove širenja ove bolesti, a virolozi poput Holmesa mogu donijeti zaključke o tome koliko dugo cirkulira i što će vjerojatno učiniti sljedeće. Svi različiti sojevi Covida-19 mogu se pratiti do zajedničkog pretka, što implicira da predak ovoga virusa označava opće razdoblje tijekom kojeg je virus “skočio” sa životinja na ljude.

Brza lekcija iz biologije

Virus postoji u životinji, a vodeći kandidat je šišmiš. U nekome trenutku virus šišmiša prenosi se na drugu životinju koja je u bližem kontaktu s ljudima, a zatim nakon nekog vremena virus zarazi prvog čovjeka. Nije moguće točno znati koliko dugo se, prije nego što je otkriven kod ljudi, događao ovaj prijenos. U slučaju Covida-19, nekoliko je mutacija moglo postojati kod ljudi prije studenoga 2019., ali su izumrle i time ostavile samo jednu moćnu mutaciju. Možda je tu mutaciju uhvatio jedan bolesnik, superširitelj, što je dovelo do trenutne pandemije.

By alen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *