Iako najnovija istraživanja, prije svega, američkih autora ističu da je najmanja transmisija korona virusa između dijece i odraslih, odrasli su ti koji prije prenose virus i tako se zaraze i dijeca.

Izvor: Telegraf

Najmanja je ta transmisija među djecom predškolskog uzrasta,

Kako da znamo da naše dijete ima koronu, a ne neki od drugih virusa koji cirkulišu po školama i vrtićima?

– Kod male djece nekada ne možemo dijagnostikovati ključni simptom – gubitak čula mirisa, ali za dijecu su svojstvene stomačne tegobe koje se pokažu kao simptomi korona virusa, ali osnovni simptomi su curenje nosa i bol u grlu. Jako rijetko imaju kašalj, zato što bi to ukazivalo na pneumoniju, a to se rijetko kod djece javlja kao komplikacija. U Americi su zabilježeni slučajevi dijece kod koje se pokazala klinička slika nalik Kavasaki sindromu, praćena ospama po tijelu i otečenim zglobovima.

I jedna strana studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine takođe navodi da su dijeca u manjem riziku od infekcije, a ako do infekcije i dođe pokazuju blage simptome.

Simptomi Covid-19 kod dijece su slični kao kod odraslih:

  • kašalj
  • kratak dah ili otežano disanje
  • groznica
  • prehlada
  • bol u mišićima
  • upaljeno grlo
  • iznenadni gubitak čula ukusa i mirisa

Kao i kod odraslih, ovaj spisak nije kompletan i nastavlja da se postepeno širi kako se sve veći broj stanovništva testira. Na primjer, neki ljudi, uključujući dijecu, koji imaju pozitivne rezultate na testu na koronu, imaju i druge simptome, kao što su curenje iz nosa, povraćanje ili dijareja.

Međutim, sve se više ističe i jedan nov simptom kod dijece

Direktor istarskog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Stojanović govorio je o simptomu promjena na koži u obliku ospe na tijelu.

– Uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju se i promjene na koži u obliku osipa na tijelu. Taj osip kod nekih može da bude manje, a kod nekih više izražen – rekao je Stojanović ističući da se na osip posebno treba obraćati pažnja.

akos.ba

By halid

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *