Tri od četiri kandidata na iranskim predsjedničkim izborima priznali su poraz nekoliko sati prije nego što se očekuje da će ministarstvo unutarnjih poslova objaviti službene rezultate

Tri od četiri kandidata na iranskim predsjedničkim izborima priznali su poraz nekoliko sati prije nego što se očekuje da će ministarstvo unutarnjih poslova objaviti službene rezultate.

Rani izvještaji kažu kako je konzervativni šef pravosuđa Ebrahim Raisi pobijedio s velikom razlikom.

Raisi, štićenik vrhovnog čelnika Alija Hosseinija Khameneija, bio je nadaleko viđen kao favorit na izborima održanim u petak, a narušenim slabim odazivom i diskvalifikacijom mnogih kandidata.

Čestitke protivkandidata

Umjereni kandidat Abdolnaser Hemmati čestitao je Raisiu na izbornoj pobjedi. “Nadam se da će vaša vlada pod vodstvom vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Hamneija donijeti utjehu i prosperitet našoj naciji”, rekao je u pismu bivši šef središnje banke Hemmati, izvijestili su u subotu državni mediji.

Raisi nije odmah priznao Hemmatijev ustupak, kao ni onaj bivšeg zapovjednika Revolucionarne garde Mohsena Rezaeija, koji je također priznao gubitak.

Drugi konzervativni kandidat, Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi, izričito je čestitao Raisi.

“Čestitam … Raisiu, kojega je izabrala nacija”, rekao je Hashemi, navode iranski mediji.

By resad

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.