Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović lišen je slobode i pritvoren tokom istrage o krivičnim djelima počinjenim u javnom preduzeću “Zenicatrans – prevoz putnika”.

Stečajni postupak u preduzeću je otvoren prošle godine, a SIPA sumnja da su u ovom slučaju počinjena krivična djela: organizovani kriminal, zloupotreba položaja, prouzrokovanje stečaja i nesavjestan rad u službi.

O karijeri i imovini Fuada Kasumovića pročitajte više u našoj bazi podataka ⬇⬇⬇

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović rođen je 1958. godine u Gornjem Vakufu. Živi sa suprugom Mersijom sa kojom ima kćerku Aidu. Nakon završenog ekonomskog fakulteta 1987. godine zapošljava se u Rudniku uglja „Gračanica“ u rodnom gradu, a ubrzo postaje i finansijski direktor ove firme. U Rudniku je radio do početka rata 1992. godine.

Tokom rata je bio pripadnik Armije BiH, a po njegovom završetku dobija posao u Ministarstvu namjenske proizvodnje u Vladi Republike BiH. Od 1990. godine do 2017. godine bio je član i funkcioner Stranke demokratske akcije. Nakon toga, učestvovao je u osnivanju Nezavisnog bloka. Političku karijeru počinje 1996. godine kao ministar finansija u Srednjobosanskom kantonu (SBK). Prije isteka mandata, u julu 1998. godine, imenovan je za zamjenika direktora Carinske uprave Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Nakon smjene sa ove funkcije 2001. godine ostaje u Carinskoj upravi još dvije godine kao savjetnik za finansije. Nakon uspostave Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) 2004. godine Kasumović je imenovan za savjetnika direktora za međunarodnu saradnju. Kasumović se kandidovao na opće izbore 2010. godine, ali nije osvojio dovoljno glasova za ulazak u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, te je godine dobio povjerenje za drugi mandat zamjenika ministra finansija i trezora. Sa ove funkcije je smijenjen u oktobru 2012. godine zbog izlaska SDA-a iz vladajuće koalicije na državnom nivou. Na Lokalnim izborima 2016. i 2020. godine je kao nezavisni kandidat

Fuad Kasumović sa svojom suprugom Mersijom ukupno posjeduje 11 nekretnina od kojih u 2 benzinske pumpe, 2 stana, 2 poslovna prostora, 2 zemljišta, 2 poslovna prostora još jednu kuću sa zemljištem.

Supruga Merija Kasumović ima platu od 3.692 KM.

izvor crna hronika i cin

By resad

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.