Nikšić: Na večeri Varhelyi predložio: Državnu imovinu podijeliti između države, entiteta i distrikta! Prilikom posjete Escobara rečeno da će biti sankcija ako Dodik krene u sljedeći korak!

Rekli su da će biti vrlo oštri ako se krene dalje s prijenosom nadležnosti! Dodik to radi i gdje su sankcije?!

P

almer je bio ljut zbog insistiranja da BiH bude građanska! Sve što radi Dodik, radi kako bi zaštitio sebe i svoje bogatstvo! Dodik neće odustati, ne treba ga potcjenjivati! Dodik je prešao crvenu liniju i spreman je izazvati sukob kako ne bi odgovarao pred licem pravde! Moramo biti spremni na sve varijante! Bakir poziva na pravljenje probosanskog bloka u BiH, a to govori opoziciji u RS-u da ide s Dodikom! Ti bi me Senade prvi napao ako odem sa SDA! Gdje su oni koji su Bakira savjetovali oko revizije?! Bakir ih nagradio! Vidjeli smo izjave Čovića o trećem entitetu, ali nismo vidjeli nikakvu reakciju SDA na to! Kada neko na Balkanu uradi nešto siledžijsko, ako nema sankcija, postaje još gori!

U Evropi nema konsenzusa oko sankcija Dodiku! Varhelji je govorio da bi do kraja godine mogli dobiti poticaje za izgradnju puteva! Na famoznoj večeri s Varheljijem gdje su prisustvovale poglavice pričalo se o povratku u institucije, ako se riješi pitanje imovine i Inzkov zakon! Pričalo se o državnoj imovini i Inzkovom zakonu kako bi se vratili u institucije! Bila je ideja da se državna imovina podijeli sporazumom između države, entiteta i distrikta! SDP u tome neće učestvovati!

Državna imovina se može riješiti jedino državnim zakonom, nikakvim sporazumima! Nije bilo nikakvih ucjena tokom pregovora! Sjedili smo i pričali o izmjenama Izbornog zakona i pravili se da je sve u redu, a nalazili smo se u talačkoj krizi! Prilikom posjete Escobara rečeno da će biti sankcija ako Dodik krene u sljedeći korak! Rekli su da će biti vrlo oštri ako se krene dalje s prijenosom nadležnosti!

Palmer je bio ljut zbog insistiranja da BiH bude građanska! Rekao je da ga ne opterećujemo s tim jer u BiH nemamo dovoljno glasova za to! Fer i pošteni izbori garantuju 30 posto manje glasova! Rečeno je da su SDA i SNSD pristali, ali da se čeka pristanak HDZ-a! Jasno je zašto HDZ problematizira fer i poštene izbore! Umjesto stranaca, naše odnose, trebaju uređivati domaće institucije!

Senad: Zašto međunarodna zajednica prijeti, a nema sankcija?

Nermin: Zato što nema konsenzusa!

Senad: Šta ako se Dodik vrati u institucije, a nastavi s vraćanjem nadležnosti?

Nermin: To je nemoguće! Jednostrane odluke su nemoguće!

Godinama nismo bili u fokusu Amerike, dobro je da se taj fokus vratio! Moramo biti spremni na sve varijante!

SDP je za SDA kost u grlu! SDA je mogla da zaustavi donošenje Zakona o prebivalištu! Hoćemo li opet da pričamo o reviziji tužbe?!

Senad: Da li je SDA za podjelu države na tri?

Nermin: Vidjeli smo izjave Čovića o trećem entitetu, ali nismo vidjeli nikakvu reakciju SDA na to! Znam puno ljudi iz SDA koji nisu za podjelu! Za Izetbegovića ne znam za šta je; mislim da je on bara – bara!

Trojka je potpuno stabilna! OSA je prije šest mjeseci trebala znati šta će se dešavati u BiH! Dodik je shvatio da nema povratka i u ovom trenutku bi mu odgovarala eskalacija ili neki incident! Najbolji dokaz tome je priča “VSTV RS-a do kraja godine” nakon reakcije Tužilaštva BiH! Najvažnije od svega je da izbora bude i da se svi mogu kandidovati!

Senad: Bakir je rekao da ne smijete zaobilaziti SDA!

Nermin: SDA je nas zaobišla kada je HDZ-u dala vlast u Federaciji i kada je SNSD-u dala vlast u državi! Zaobišli su nas kada su srljali iz afere u aferu! Državu ćemo braniti bila SDA u njoj ili ne!

By resad

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.